Köszöntjük a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ honlapján!

"Segítünk, hogy segíthess!"

???Enyhe értelmi fogyatékos - tanulásban akadályozott gyermekek; középsúlyos értelmi fogyatékos - értelmileg akadályozott gyermekek; autista gyermekek; súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek; hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel, zavarral, súlyos pszichés magatartási zavarokkal küzdő gyermekek???!
Főoldal Fejlesztő Iskola Óvoda Általános Iskola Autista csoport Szakiskola Kollégium Hallgatói képzés Rendezvények Mentoráló Intézmény Módszertani központ Alapítvány Aktuális

Információ kérése:

Bemutatkozás
Hírek
Az intézmény felépítése
Óvoda
Fejlesztő nevelés-oktatást végző iskola
Általános iskola
Szakiskola
Készségfejlesztő iskola
Kollégium
Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Utazó gyógypedagógusi hálózat
Nagybajomi Tagintézmény
Digitális oktatás
Tehetséggondozás
Minősített Tehetséggondozó Műhely
Kiválóra akkreditált tehetségpont
Tehetségtanács
Bázisintézmény
Mentoráló Modell Intézmény
Referenciaintézmény
Ökoiskola
Iskolakert
"Jó gyakorlatok"
Kompetencia alapú oktatás
Hallgatói képzés
Pályázatok
Rendezvények, konferenciák
Digitális napló
e-Ügyintézés
Kitüntetések, díjak
Eszközkölcsönző
Kapcsolat
Külföldi kapcsolatok
Információk szülőknek
COVID-19
"Add a kezed" Alapítvány
Médiatár
Üzenet - Facebook


Az intézmény története


A megyeszékhelyen 1947-ben megindultak a gyógypedagógiai iskola szervezésének munkálatai, de másfél év múlva holtpontra jutottak.
1948-ban a minisztérium elrendelte a továbbszervezését és Bojtay Bélát bízták meg.
Augusztusban kényszermegoldásként a törvénykezési épület egyik szárnya alkalmasnak bizonyult az iskola céljára.
 
1948. október 9-én a kaposvári gyógypedagógiai iskola nevelőtestülete megtartotta első tanévnyitó értekezletét.
Az első tanév 4 tanulócsoporttal, 74 tanulóval indult, a következő években tovább erősödött, népesedett az iskola. Az 1950/51. tanévben munkateremmel gyarapodott az intézmény, melyhez már voltak varrógépek, munkapadok, szerszámok. Az 50-es évek elején a tanulók száma elérte a 120 főt, nőtt a környező településről bejáró gyermekek száma. Az iskola új helyre költözött, a Beloiannisz utca 24. szám alá, amely már a beköltözéskor szűknek bizonyult. Máshol, új helyen terveztek építkezni, de ez az 1956-os események miatt meghiúsult. Később az 1960/61-es tanévben kezdődött meg a tanítás az átalakított 8 tantermes, újjáépített intézményben. A felvonulási épületet átalakítva tornateremmel is bővült az iskola.
Az alapító igazgató 21 évig vezette az iskolát, majd 1969-ben nyugdíjba vonult. Ezt követően 2 éven át megbízott igazgató, Böröcz János irányításával folyt a munka, majd 1971-től 27 éven át Kamper Antal vezetése alatt jelentős változáson ment át az intézmény.
Az iskola kinőtte az épületet, a problémák enyhítésére kihelyezett osztályok működtek a város különböző oktatási intézményeiben.
 
1985-ben új iskola építése kezdődött Kecel hegyen.
Az 1987/88-as tanév a város peremén épült korszerű intézményben kezdődött, amelyben helyet kapott a tanulási akadályozott tanulók 1-8 osztálya, az értelmi fogyatékos tanulók 3 csoportban összevont 1-8 osztálya, egy autisztikus tünetekkel rendelkező tanulásban akadályozott csoport, és a speciális szakiskola 1-2. évfolyama. A jól felszerelt épület, 80 férőhelyes diákotthonnal régi álmot valósított meg.
 
1998-tól Dr. Benczéné Csorba Margit vette át az intézmény vezetését. Az ő irányításával indult meg a szakiskolai képzés részeként a 9-10. osztály.
1999 január 1-től utazótanári állással bővült az iskola, így kezdetét vette az utazó gyógypedagógiai ellátás. Ez a szakmai tevékenység felkeltette a város intézményeinek érdeklődését. Az ellátatlan gyermekek számának emelkedésével, az intézmény saját túlóra keretének terhére gyógypedagógusait utazó tanári feladatokkal bízta meg. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról rendelkező 2003. évi LXV. törvény megteremtette a módszertani központ feladatainak ellátására már érett intézmény átalakulásának jogi hátterét. 2003-ban az iskola módszertani központtá alakult. Sokoldalú tevékenység, szerteágazó alap- és szakellátás folyik, a gyógypedagógiai területek speciális aspektusait figyelembe vevő fogyatékossági csoportokhoz igazodó nevelő-oktató-képző, fejlesztő munka.
Hosszú út vezetett az 5 tanerős kisegítő iskolától a komplex gyógypedagógiai intézményig, ahol óvodás kortól akár 24 éves korig folyhat a nevelés-oktatás.


Az intézmény felépítése

Önálló intézményegységek

 

 

Keresés az oldalon:

Elérhetőségünk

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

7400 Kaposvár, Bárczi Gusztáv u. 2,

Tel: 82/ 512-766, Tel. és Fax.: 82/ 316-218

E-mail: barcziiskola@barcziiskola.hu

Honlap: www.barcziiskola.hu
Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény